Elisa missionaries fandomilmiönä

Terve,
Varmaankin tämän kuvan sankarit ovat tuttuja niille, jotka ovat viimeaikoina seuranneet tv:tä tai eksyneet elokuvateatteriin vielä kun mainokset pyörivät. Niille kolmelle, jotka eivät tunnista heitä, kyseessä on Elisan mainoskampania, jossa tv mainoksissa seikkailevat kaksi suomalaista Elisan "hintasaarnaajaa" ("missionaries"). Puhuen komeasti tankero-englantia heidän tarinansa on yrittää lisätä tietoisuutta ja myydä Elisan laajakaistapaketteja Suomen ulkopuolelle.

Mainoskamppanjat ovat pyörineet Suomen tv:ssä jo hyvän tovin ja uudet mainokset ovat ikäänkuin uusi episodi seikkailuja heidän tarinassaan. Sikäli kun nämä hahmot ovat ihastuttaneet ja vihastuttaneet katsojia kautta linjan, tarinan kerronta formaatti tarttuu eri tavalla. Elisalla on luonnollisesti suuren yrityksen tuki takanaan ja brändin rakentaminen omalla tyylillään erottuu muusta mainonnasta aivan omanlaisena. Koska formaatti on enemmän tai vähemmän huumorilla puuhattua, sen ympärille on kasvanut oma meme-kulttuurinsa. Tuolla tuotenimellä Hintasaarnaajat löytyy kyllä pohjaa tälle väitteelle useammasta some-kanavasta. Pidetään nyt kuitenkin tämän blogin lähdeviitteet perheystävällisinä.

Elisa ymmärsi myös itse, että tarinan vanhemmat osat kannattaa pitää tallessa faneja(kin) varten. Joten Elisan omilta sivuilta löytyvät videot kaikkiin julkaistuihin osiin. (Linkki alla). TV mainos-tyyppinä tarinankerronta on harvinaisempi tapa tuottaa mainontaa. Usein mainoksissa pyritään myymään tunteita ja/tai lupauksia, jotka lopputuote kohtaa tapauksesta riippuen. Tällä hetkellä nuo Elisan mainokset erottuvat juuri erilaisella formaatilla, sillä vaikka ilmiö ei ole täysin ennennäkemätön, samaan aikaan ei ole liikkeellä vastaavia. Tv mainosten lyhyt kesto vaatii usein tiivistämään asian todella pieneen tilaan, joskin kuvan ja äänen avulla parissakymmenessä sekunnissa ehtii viestittämään paljon.

Psykologisella tasolla ihmismuistiin jää asioita muistiin paljon tehokkaammin, jos irrallisen faktan ympärille onnistuu visioimalla kehittämään aiheyhtymän, mutta tätä voidaan voimistaa erikseen tarinan kehittämisellä. Samaa taktiikkaa voidaan käyttää vaikka pitkien numerosarjojen muistamisessa. Tästä erimerkkiä esim Ylen tieduutisista 10.2.2014 (linkki alla). Mutta jos alkuperäinen formaatti toimittaa tarinan jo valmiiksi katsojalle, muistityön alkumetrit on jo valmiiksi tehty. Sen jälkeen vain antaa ihmispsykologian tehdä tehtävänsä ja riittävällä toistolla on saatu aikaiseksi jokseenkin pysyvä muistijälki. Ilman tehokasta kampanjaa tuskin tätäkään blogikirjoitusta olisi kirjoitettu.



Elisa.fi Elisan kotisivut

Elisan Hintasaarnaajat Suoraan Elisan kotisivuilta (videot täällä)

Paranna muistiasi näillä maailmanmestarin neuvoilla Ylen tiede-uutinen 10.2.2014.






Kommentit

Suositut tekstit